Туристически пещери

пещера Магурата

Пещерни рисунки в „Магурата

Пещерното богатство на страната ни е всеобхватно, но все още голяма част от него лежи в земните недра напълно неизследвано и непроучено. Изключително малка част от него е обстойно обходена и изследвана. Днес има едва 9 големи пещери, които са проучени, облагородени и пригодени за посещения от обикновения турист. За да се насладите на подземната магия в тях не е нужно да имате специално оборудване или умения – нужно е само да обуете удобни обувки и да се отправите към една от запленяващите пещерни дестинации в България!

Дестинация Родопите

В този красив карстов район на България са съсредоточени половината облагородени туристически пещери, годни за посещение целогодишно. Това са популярните български пещери:

Ягодинска пещера

Ягодинската пещера е най-голямата от благоустроените пещери. Прокопала е карста на Западните Родопи, където е оформила една изключително красива подземна приказка, съчетала в себе си почти всички пещерни форми. Красивата пещера е сред най-популярните туристически дестинации и е включена в списъка на 100-те национални туристически обекта на България. На входа за туристи можете да си поставите печат 89, след което да се насладите на пленителна едночасова разходка в седемте, пригодени за посетители пещерни зали.

Дяволско гърло

пещера Дяволско гърло

Изхода на пещера „Дяволско гърло“

В непосредствена близост до Ягодинската пещера се простира и известната пещера Дяволско гърло. Името на и идва от формата на входа, която силно наподобява огромна всепоглъщаща уста.

Дяволското гърло също е благоустроено и електрифицирано, а местният спелеоложки клуб организира подземен тур из недрата и всекидневно. Обектът също носи печат 89 от книжките със 100-те туристически забележителности.

Пещера Дяволско гърло се различава от предишната много – по време на тура не могат да се наблюдават множество разнообразни пещерни образувания, внушителността и идва от огромния грохот на течащия в нея най-висок подземен водопад на Балканския полуостров.

Ухловица

Ако поемете по долното течение на река Арда, след множество уникални и величествени гледки из Родопите ще стигнете до пещера Ухловица. Също богата на красиви пещерни образувания, гледката която се открива от площадката пред пещерата е неповторима, а в края на подземния тур се стига до уникално карстово творение – Ледения бял водопад.

Снежанка

пещера Снежанка

Пещерни образувания в пещера „Снежанка“

Друга красива подземна приказка, която можете да откриете по път към Родопа планина е пещера Снежанка, сгушена в дебрите на Баташката планина, в близост до град Пещера.

Дължината не пещера Снежанка не е голяма – едва 145 метра, разделени на няколко красиви пещерни зали, но образуванията и феноменалността на образите, които природата е формирала са неописуеми.

Дестинация Врачански Балкан

Още едно красиво предизвикателство на природата, прокопано от множество чудати подземни красоти, които карстът на Врачанския Балкан крие в недрата си.

Магурата

В Северозападна България, близо до село Рабиша се простира известната още от далечното минало пещера Магура. В нея са открити праисторически рисунки, доказателство, че е сред най-старите места населявани на територията на България. Днес времето и природата са оформили красиви пещерни образувания по цялата и дължина. В нея се намира и най-голямото вътрешно езеро в страната – Рабишкото езеро.

Леденика

Местностт на Врачанския балкан разполага с множество пленителни туристически дестинации. Освен Магурата, там се извисяват и Белоградчишките скали, и друга благоустроена пещера – Леденика. Разделена е на 10 зали, всяка от които крие своя уникалност и впечатляващи карстови форми.

Посока под земята

Съева дупка

Известната пещера е разположена близо до главния път София – Варна, отбивката е в село Брестница. Разполага с много красиви пещерни образувания, разпределени по оформените от природата зали. Красота, необятност и красива пещерна музика са характерните за пещера Съева дупка особености, които ежегодно примамват хиляди туристи.

Деветашка пещера

Разположена в друг богат кастов район – този на Деветашкото плато, нашумялата в последно време Деветашка пещера изумява с размерите и необичайните си формирования. Тя разполага с най-обширната входна пещерна зала в България, с богата история и завидна красота.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s